Facebook, G+


Klímaberendezés működése

 

klíma javítás, klíma töltés, autóklíma működése
Klikk a képre a nagyobb méretért!

Az autóklíma-kompresszor (1) hajtását közvetlenül a motor főtengelyéről ékszíjjal az elektromágneses tengelykapcsolón (2) keresztül kapja, ami összesűríti a hűtőközeget, s ezáltal növeli annak nyomását és hőmérsékletét. A hűtőközeg a kondenzátorban (3) folyadékká alakul és lehűl. Az így keletkezett meleg levegő az elektromos ventilátor (4) segítségével a szabadba távozik. A hűtőközeg ezután áthalad a szárítószűrőn (6). Ez a részegység kiszűri a szilárd szennyeződéseket és nedvességet. Az expanziós szelep csökkenti a hűtőközeg nyomását, ennek hatására hőmérséklete az utastér hőmérséklete alá csökken. A párologtatási szakaszban az elpárologtatón (8) átáramoltatott utastér levegő hőmennyiségét átveszi a hűtőközeg. Így az utastérbe beáramló levegő hűs és párátlanított lesz. Az elpárologtató tálcáján összegyűlt kicsapódott pára kifolyik a szabadba, nyári napokon ezt a folyadékot látjuk a klímát használó gépkocsik alatt összegyűlni.

 

A klímaberendezés használatának előnyei

 

  • Lehetővé teszi a gépjárműben az optimális hőmérséklet beállítását, ami ébren tartja a sofőrt és az utasokat megvédi a túlhevüléstől, csökkenti a fáradtságérzetet, növeli a komfortérzetet, így biztonságossá, kényelmessé teszi az utazást.
  • Jelentősen csökkenti az utastérbe beáramló levegő páratartalmát, ezáltal meggátolja az ablakok belső felületén keletkező páralecsapódást.
  • Megszűri a gépjárműbe beáramló levegőt, így a pollenek, szilárd részecskék nem tudnak bejutni az utastérbe, amely legfőképpen az allergiás utasoknak kedvező.
  • Akár a forró nyári időben is lehetőség van zárt ablakokkal való utazásra, így nem jelentkezik leengedett ablakokon beáramló kellemetlen huzat.
  • Ha a jármű szellőztető rendszerét belső levegő keringetésre kapcsoljuk, meggátoljuk a kellemetlen szagok, füst és pára beáramlását az utastérbe. Ilyenkor szükség van időnként szellőztetésre, hogy az elhasználódott belső levegő lecserélődhessen.

 

Klímajavítás

 

klíma javítás, klíma töltésAz autóklíma javítása az autójavítás egyik kritikus része. Sokan úgy gondolják, ha nem hűt a légkondicionáló illetve keveset hűt, akkor csak gázzal fel kell tölteni és megfelelő lesz a működése. Ennél azért általában összetettebb a javítás. Annak, hogy a rendszerben nincs gáz illetve csökkent a mennyiség, oka van. Ebben az esetben a gáz feltöltésével még nem hárítottuk el a hibát. Oda kell figyelni arra, ha 30-40 perc alatt „megjavítják” a klímát az nem biztos, hogy hosszú távú megoldás. Több órát vesz igénybe a klímarendszer tömítettségének ellenőrzése, nyomás illetve vákuumpróbája és egyéb vizsgálatok. Jó esetben egy-két olcsó tömítéscserével hosszú távon számíthatunk a klímaberendezés megfelelő működésére. Viszont a korosabb autóknál érhetnek meglepetések. Az elöregedő csövek egy idő után porózusak, áteresztők lesznek. Sajnos nagyon drágák az új alkatrészek, bizonytalanok a használtak. Javíttatni ugyan lehet, de sajnos nem minden típusét. Ez csak egy példa volt, lehet a hűtő, a kompresszor, a szárító is a meghibásodott alkatrész. Ajánlott minden évben egyszer átvizsgáltatni a berendezést. A klímaberendezést ajánlott télen is időnként öt percre bekapcsolni, üzemeltetni. Ez azért fontos, mert a klíma-rendszerben lévő gumitömítések kiszáradnak, tönkremennek amennyiben a klímaberendezés több hónapon keresztül nem üzemel. Ilyenkor a rendszerben található klímaolaj, amely üzemelés közben a hűtőközeggel együtt kering, nem jut el a tömítésekig, így nem tudja kenni azokat. Számíthatunk rá, hogy amennyiben üzemképtelen a klíma, akkor várhatóan a berendezés többi alkatrésze is tönkremegy, elszennyeződik.

 

Autóklíma tisztítás

 

klíma javításA klímaberendezések, így a gépjárművek klímaberendezése is ideális körülményeket teremtenek a mikroorganizmusok elszaporodásához. A gombák, baktériumok és a vírusok is kedvelik a klímarendszer nedves, eldugott részeit. Az elpárologtatón a levegő lehűlése miatt lecsapódik a pára és az összegyűlt víz távozik a rendszerből. Mivel az összes nedvesség nem tud távozni a szabadba, így a pára egy része az elpárologtatón marad, a sötét és nedves környezet pedig kedvező a nem kívánt élősködők szaporodásának.

Az autóklíma tisztítása és karbantartása nem csak a jármű értékének megőrzése érdekében fontos, hanem egészsége megóvása miatt is. Az elhanyagolt autóklíma berendezés sokat veszíthet a teljesítményéből, megnövelheti a fogyasztást és allergiás reakciókat is kiválthat, mivel a légárammal együtt a betegségeket terjesztő kórokozók is az utastérbe kerülnek.

Javasoljuk, hogy még a nyári klímaszezon előtt ellenőriztesse és tisztíttassa ki gépjárműve klímarendszerét!

A jobb felhasználói élmény érdekében a weboldalon cookie-kat használunk.