Kipufogójavítás

 

kifufogó javításKülönböző veszélyeket okozhat a rossz kipufogórendszer. Esetleg, ha annyira törött, korrodált a kipufogó le is eshet. Menet közben való kipufogó leszakadás esetén a saját és a mögöttünk haladó járműben is kárt okozhat. Egy másik veszélye, ha például valahol lyukas, kifúj. Ekkor nem a kipufogórendszer végén távozik az összes gáz. Ebben az esetben beszűrődhet a gáz az utastérbe, amit sokszor észre sem lehet venni, de rosszullétet és balesetveszélyt okozhat. A másik probléma ezzel, hogy ha a katalizátor és a motor közötti részen szökik ki a gáz annak környezetkárosító hatása is lehet, mivel a kipufogógáz egy része nem halad át katalizátoron. Ennek még az lehet a negatív következménye, hogy a műszaki vizsga a környezetvédelmi vizsgálatkor, nem megfelelő értékek mérhetőek, így a műszaki vizsga eredménye is kétséges.

Sajnos a kipufogórendszer bizonyos alkatrészei - főként a kipufogódobok - hamarabb korrodálódnak, köszönhetően:

  • az útburkolatról ráfröccsenő víznek (eső, hó)
  • a motor bemelegedése és kihűlése folytán keletkező hőingadozásnak - az ekkor keletkező kondenzvíz kicsapódik a kipufogódob belsejében

Ezért is fontosnak tartjuk legalább évente egyszer átvizsgáltatni az egész kipufogórendszert. Szerencsére sok esetben a hibákat hegesztéssel javítani lehet.

A jobb felhasználói élmény érdekében a weboldalon cookie-kat használunk.