Fényszóró polírozás

 

Miért van szükség a fényszóró polírozásra?


Régebben – kb. 1980 előtt – az autógyártók üvegből gyártották a lámpatestek világítóburkolatát, így ezeknél a lámpatípusoknál szükségtelen volt a fényszóró polírozás. Azonban a mai korszerű gépjárművek fényszóróinak külső burkolata műanyagból, azon belül is polikarbonátból készül. Ez a gyártóknak több szempontból is előnyös:

  • olcsóbb előállítási költség
  • kevesebb a súlya
  • esztétikusabb
  • egyszerűbben megmunkálható, így nagyobb a járműtervezők mozgástere
  • egy esetleges balesetnél nem törik szilánkosra

 

A műanyagból készült világítótestek hátránya sajnos már a tulajdonosokat érinti, ugyanis a nap UV sugárzásának hatására a sugárzás irányából a lámpa burkolata kívülről oxidálódni kezd. Ennek következménye, hogy elszíneződik szürkés, vagy barnás árnyalata lesz. Ekkor az izzólámpa fényerejének egy része hővé kezd alakulni (mivel a mattult műanyagrétegen nem tud átjutni akadálytalanul a fény), amely tovább rontja a helyzetet, így tulajdonképpen egy öngerjesztő folyamat indul be. A folyamat velejárója, hogy a fényszóró fényereje csökken, így az esztétikai minőségromláson kívül veszélyezteti a biztonságos sötétben való közlekedést, illetve a műszaki vizsga eredménye is kétségessé válhat.
Kétféle megoldás lehetséges a problémára. Az egyik egy új lámpatest beszerzése és cseréje. Ez elég költséges megoldás, mivel az új lámpák általában elég drágák és ezen felül a csere munkadíját is ki kell fizetni, sőt a lámpacsere után egy fényszóró beállítást is el kell végezni, aminek szintén van munkadíja. A másik megoldás az általunk is javasolt fényszóró polírozás, melynek költsége csak töredéke az eredeti lámpa újra cserélésének. A fényszóró polírozás, ha szükséges néhány évente akár többször is megismételhető, mivel a lámpatest világítófelületének vastagsága ezt megengedi.


A fényszóró polírozás menete:

 

  • Bejelentkezés személyesen, telefonon vagy Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.-ben
  • Előkészület: A lámpát körbe maszkoljuk, hogy a polírozás során a körülötte lévő karosszéria elemek ne sérüljenek. Bizonyos típusoknál sajnos ki kell szerelni a lámpát, másként nem lehetséges a polírozása és ez plusz költséggel jár.
  • Ezután következik a három lépcsős polírozás mellyel teljesen eltávolítjuk az elszíneződött réteget. Így a lámpa újra tökéletesen áttetsző és csillogó lesz.
  • Majd két réteg UV és karcálló lakk felvitele következik, ezzel megóvjuk a lámpát a karcolásoktól és a napfénytől.
  • Mindenképpen ajánlott ezután egy fényszóró beállítás ellenőrzés is.

 

A fényszóró polírozás díja:

 

6.000,- Ft. / db
  fényszóró felújítás

Az árak az ÁFA-t tartalmazzák és átlagos, középkategóriás autóra vonatkoznak.


A minőségi és időtálló fényszóró polírozáshoz, nagy szakértelem és szakmai tapasztalat szükséges. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen szakműhelyben végeztesse el ezt a munkát, kerüljük az otthoni felújító készleteket is, mert könnyen tönkre lehet tenni a lámpát és a hosszú távú eredmény igencsak kétséges. A polírozógép nem megfelelő fordulatszám választása, akár azonnal tönkreteheti a lámpatestet. Műhelyünk felszereltsége és munkatársaink sokéves tapasztalata a garancia, hogy Ön hosszú távon elégedett lesz az eredménnyel, amennyiben a fényszóró polírozást cégünknél végezteti el.

A XENON fényszórókról: Sok esetben látunk szembe jövő járművet, ami nagyon vakít annak ellenére, hogy a tompítottat használja. Ez a legtöbb esetben az utólag beépített XENON, vagy XENON utánzat eredménye. Azokban az autókban, amikben nem gyárilag került beépítésre a XENON fényszóró, nem ajánlott a beépítés. Az autó mindent világít csak nem az utat. Ez nem szabályos, a rendőr büntethet érte, illetve műszaki vizsgára alkalmatlanná teszi a gépjárművet.

A jobb felhasználói élmény érdekében a weboldalon cookie-kat használunk.